top of page

blok 3 

Giacometti9.gif
images (1).jpg
images (2).jpg
panamarenko.jpg

Alberto Giacometti

 

De Zwitserse beeldhouwer en schilder Alberto Giacometti (1901-1966) is vooral bekend geworden door zijn dunne, lange beelden van vrouwen en wandelende mannen. Daarbij liet hij zich inspireren door kunst uit Egypte en Italië.

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

De opdracht. Werk alleen.

 

 

image.png
image.png
image.png

Om een mensfiguur te maken moet je eerst iets weten over de verhoudingen: Hoe lang zijn alle ledematen en het bovenlijf? Hoe groot is het hoofd in vergelijking met de rest van het lichaam?

 

Die maten zijn getekend door Leonardo da Vinci. De mens van Vitruvius,1490 Leonardo da Vinci, Dit zijn de ideale maten. Wij weten dat lang niet iedereen de perfecte maten heeft, korte benen, lange benen, grote handen enz, het kan allemaal.

 

Giacometti heeft ook gespeeld met de maten en verhoudingen van het lichaam. Hij heeft ze overdreven! Dat begon al tijdens het schetsen. Hij rekte de ledematen uit! Hij begon met het maken van schetsen, heel veel schetsen. Daarna maakte hij een draadfiguur dat hij omwikkelde met doeken en gips. Daarvan maakte hij een mal die hij volgoot met brons. Dat werd zijn uiteindelijke beeld. Zijn broer Diego hielp hem met bronsgieten.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​​​​

Nu jij.

 

Deel 1 - schetsen

 

Kies uit de volgende afbeelding 8 figuren uit en ga die op A4 papier schetsen. uik daarbij een HB potlood. Teken niet te klein, 4 figuren o Blijf net zolang schetsen tot de figuren een beetje vloeiend lijken te bewegen. Probeer ook eens te overdrijven? Stuur een foto van je schetsen naar je docent.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​​​​

 

Deel 2 - 3D beeldje van ijzerdraad

 

Gebruik; ijzerdraad en een tangetje waarmee je kunt knippen en buigen ( combinatie).

Schildertape of een andere stevige tape Wol, lapjes, plankje, tacker, andere materialen mogen ook. 

 

Nu gaan wij zelf een beeld maken! Kijk naar je schetsen. Kies er één uit, die ga je maken!

 

Begin met het frame, dat kan met ijzerdraad, dat staat stevig. Dat kan je later met folie of tape ook stevig maken. Draai en knoop je draad aan elkaar tot je het figuur uit je schets hebt. Buig het in de goede houding. Vergeet niet te overdrijven zoals Giacometti. MAAK HET DUS DUN EN LANG!

 

Nu omwikkel je het figuur met wol, touw of lapjes stof. Let op dat de houding niet verdwijnt! Gelukt? Als laatste geef je je figuur een standaard. Timmer de voeten op een plankje of lijm het figuur op karton vast. Maak er een mooie foto van en stuur die op naar je docent!

image.png
image.png
Alberto Giacometti

Joan Miró ( 1893- 1983) was een Spaanse kunstschilder en beeldhouwer. Ook werkte hij met grafiek en maakte hij keramische objecten.

​

​

​

​

​

​

 

​

​

​

Joan Miró wordt naast Picasso en Dalí beschouwd als een van de grote drie van de Spaanse 20ste-eeuwse moderne kunst. Zoek op google het werk op van Miró en bekijk zijn schilderijen. Een kenmerk van zijn werk is dat hij veel symbolen gebruikt. Een symbool is een verbeelding van een begrip, bijvoorbeeld een hartje beeldt het begrip liefde uit……. Noem nog drie kenmerken van de schilderstijl van Miró.

​

​

​

​

​​

​

​

​

​

​

​

​

 

Opdracht

Je gaat een poster maken waarbij je de kenmerken van de stijl van Miró gebruikt.

 

Werkwijze: Neem een A2 vel papier. Schets hierop een ontwerp van een dier of figuur. Net als bij Miró hoeft dat niet helemaal herkenbaar te zijn. Dit kan je bereiken door je onderwerp te vereenvoudigen. Zorg dat je je ontwerp mooi verdeeld over je tekenvel. Vul een gedeelte van je achtergrond met kleine tekens of symbolen.

 

Als je ontwerp helemaal naar je zin is, ga je de vlakken inkleuren met oliekrijt. Let op hoe Miró kleur gebruikt: veel verschillende kleuren of maar een paar? Gemengde kleuren of veel primaire kleuren? Gebruik nog geen zwart! . Krijgt de achtergrond ook kleur? Als laatste ga je de poster afwerken met zwarte lijnen. Miró gebruikt zowel dikke als dunne lijnen. Wissel dat dus af.

 

Veel plezier!

image.png
image.png

KETTINGREACTIE - duo's - maximaal 30/30 CM 

3 lesblokken.

​

​

​


Der Lauf der Dinge is een art-film van het Zwitserse kunstenaarsduo Peter Fischli en David Weiss.

 

Der Lauf der Dinge kan eigenlijk beschouwd worden als een combinatie van twee werken. Enerzijds bestaat de kettingreactie op zich, anderzijds bestaat de film. Deze video toont de toeschouwer in 29:45 minuten een reeks van kettingreacties waarin de meest onwaarschijnlijke combinaties van bewegingen en reacties de kijker fascineert. De reactie is vooral opgebouwd met herkenbare materialen zoals autobanden, ladders, stoelen, ballonnen, houten balken en planken die vlam vatten, omvervallen, smelten, exploderen enz.

 

Bekijk de film met je klas en docent. Nu jij……………

 

De opdracht. We gaan een eigen kettingreactie maken!

Volg de volgende stappen.

1. Vorm een duo met één van je klasgenoten

2. Maak een schets met minimaal 3 verschillende soorten bewegingen en krachten zoals bijvoorbeeld: rollen en zwaartekracht. LET OP: het is geen knikkerbaan of dominospel!! Wees dus origineel en bedenk zelf iets anders voor een hoger cijfer.

Laat deze zien aan je docent.

3. Zorg dat je een ondergrond hebt van stevig karton of een plankje van maximaal 30/30 CM

4. Koppel nu minimaal 3 werkende testonderdelen aan elkaar.

5. Gebruik allerlei materialen zoals; rietjes, rolletjes papier, ijzerdraad, stokjes, kunststof, karton, schuim , elastiek enz.

6. Er zijn ook kant en klare onderdelen te gebruiken zoals wieltjes, katrolletjes , knikkers, bekertjes, flesjes ,doppen enz.

 

Let op: gebruik verschillende technieken dus niet alles aan elkaar lijmen ! Zet nu de baan in elkaar en test hem net zolang tot het soepel loopt. Je mag de kettingreactie ook filmen!! Beoordeling:

 

Bij de beoordeling wordt gelet op het volgende;

- minimaal 3 verschillende bewegingen

- werking onderdelen

- originaliteit

- inzet

 

SUCCES!

MIRO
Kettingreactie
Panamarenko
image.png
bottom of page